Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Pelletkachel-subsidies.nl
Pelletkachel-subsidies.nl

Zonneboiler

Besparen op je energiekosten? Neem een zonneboiler
Zonneboilers zijn een milieuvriendelijk alternatief voor aardgas en dus een manier om je water met een natuurlijke bron op te warmen en energie op te wekken. Zonneboilers gebruiken het licht van de zon om dit te doen en je hoeft dus geen beroep meer te doen op fossiele brandstoffen. Deze brandstoffen worden steeds duurder en zijn ook niet onuitputtelijk. Je zal dus geld besparen op je energierekening en je CO2-uitstoot verminderen of tot 0 brengen. Hier lees je over zonneboilers, wat deze kosten, welke besparingen je kunt verwachten en waar je rekening mee moet houden als je er een aanschaft.

Hoe werkt een zonneboiler?
Zonneboilers bestaan uit vier componenten. Ten eerste is er de collector en hier wordt het zonlicht opgevangen. De warmte die hierbij wordt bewaard wordt via een circulerende vloeistof naar een opslagvat (oftewel boiler) gebracht en wordt de warmte via een warmtewisselaar afgegeven aan je leidingwater. Hier blijft het warm en opgeslagen totdat je het gebruikt. De naverwarmer zorgt ervoor dat het water op temperatuur blijft en dus wordt gekoeld als het te warm is en wordt opgewarmd als er niet genoeg warm water is gegenereerd. Je kunt met een zonneboiler dus ook als er niet genoeg zon is gebruik maken van warm water.

Hoeveel kost een zonneboiler?
Zonneboilers zijn er in verschillende maten en je kunt dus een boiler kopen die aansluit op jouw energiegebruik. Kleinere zonneboilers zijn goedkoper, maar het kan zijn dat deze niet genoeg warmte oplevert voor jouw behoeften. Voor een huishouden met twee personen is een zonneboiler van 80 liter prima geschikt. Hiervoor betaal je gemiddeld €2500. Ben je thuis met vier personen, dan kun je beter kiezen voor een exemplaar dat 150 liter bevat en betaal je gemiddeld €3300. Voor een groot huishouden, van 6 personen of meer, kun je een zonneboiler aanschaffen met 220 liter capaciteit waar je gemiddeld €4300 voor betaalt. Deze kosten zijn inclusief BTW, arbeidskosten en installatie.

Subsidies
Deze prijzen lijken hoog, er is echter goed nieuws. Er is een landelijke subsidie die financiële steun biedt bij deze aankoop. Je zonneboiler zal aan een aantal voorwaarden moeten voldoen, maar vaak kun je hier tot gemiddeld tussen de 20 en 25 procent van de aankoopprijs voor terugkrijgen. De subsidie heet Investeringssubsidie Duurzame Energie en is nog van kracht tot en met 31 december 2020. Hoeveel jij precies terug zal krijgen wordt vastgelegd in de apparatenlijst en voor 2017 is er een budget van €70 miljoen vrijgemaakt.
Naast deze landelijke subsidie zijn er op regionaal niveau soms ook potjes beschikbaar voor dit soort energiebesparende maatregelen. Dit verschilt per gemeente en provincie, maar het kan zeker de moeite waard zijn om dit na te gaan en of er in jouw regio geld beschikbaar is gemaakt. Ook zijn er groene leningen waar je gebruik van kunt maken. Je kunt dan geld lenen als je deze investeert in het energiezuiniger maken van je woning en dit terugbetalen met een aanzienlijk lager rentepercentage. Ook hier worden verschillende leningen aangeboden, en dit kun je bij je gemeente of provincie navragen.

Het rendement
Natuurlijk wil je nu je weet hoeveel je betaalt voor een zonneboiler ook graag weten wat je ervoor terugkrijgt aan rendement en hoe lang het zal duren voordat je je investering hebt terugverdiend. Door een zonneboiler te plaatsen verdien je ongeveer de helft van je energiekosten voor warm water terug per jaar. Het rendement van kleine zoneboilers is lager, want de installatie is kleiner. Hoe groter de zonneboiler, hoe interessanter het rendement, maar dat betekent niet dat je als kleinverbruiker een grotere zonneboiler moet aanschaffen dan dat je nodig hebt. Met een zonneboiler van 80 liter verdien je ongeveer €50 per jaar terug. Voor een boiler van 150 liter is dit €110 en voor een grote boiler van 220 liter is dit €175 per jaar. Deze bedragen zijn tot stand gekomen na aftrek van onderhoudskosten (€10 per jaar) en elektriciteit (€10 per 40kWh).

Wat is de terugverdientijd?
Laten we als voorbeeld een huishouden van 4 personen nemen die een zonneboiler aanschaft met een 150 liter capaciteit. Deze kost gemiddeld €3300 en min de subsidie heb je dan nog €2200 als totale kosten. Per jaar bespaar je dan €110 op je energierekening, wat betekent dat je de zonneboiler in precies 20 jaar hebt terugverdiend. De levensduur van een zonneboiler is gemiddeld 30 jaar, zodat je nog 10 jaar winst kunt maken van je installatie. De zonnecollectoren gaan ongeveer tussen de 30 en de 40 jaar mee en zijn makkelijk te vervangen.

Wat is beter, een zonneboiler of zonnepanelen?
Zoek je een andere manier om milieuvriendelijke energie op te wekken? Dan kun je ook zonnepanelen overwegen. Deze zijn over het algemeen goedkoper en je bespaart meer. Voor 6 zonnepanelen betaal je gemiddeld €3000 en hiermee bespaar je €275 per jaar aan energiekosten. Deze 6 zonnepanelen heb je dus binnen 11 jaar terugverdiend. Daarnaast kun je de volledige BTW van alle uitgaven, inclusief het installeren van de zonnepanelen terugvragen van de belastingdienst. Daardoor gaat de terugverdientijd naar beneden de 10 jaar en kun je dus nog zeker 20 jaar gratis energie opwekken. Financieel gezien zijn zonnepanelen dus beter en veel mensen kiezen voor een combinatie van de twee. Toch zijn er situaties waarin een zonneboiler een betere optie is.
• Geen goede plaatsingsmogelijkheden: zonnepanelen verliezen een aanzienlijk gedeelte van hun rendement als ze niet goed kunnen worden geplaatst. Staat je dak in de schaduw, kan de perfecte plaatsingshoek niet worden gerealiseerd of staan de zonnepanelen op het noorden, dan zal het rendement kleiner zijn. De zonnecollectoren van een zonneboiler zijn hier aanzienlijk minder gevoelig voor en zullen een minder percentage opbrengst verliezen als de plaatsing niet optimaal is.
• Zonneboilers in combinatie met zonnepanelen: als je al zonnepanelen hebt en je kunt het grootste gedeelte van je energie hiermee opwekken, dan heeft het geen nut om hier extra zonnepanelen bij te plaatsen. Ten eerste heb je niet meer energie nodig en ten tweede verkoop je deze energie vaak tegen lage prijzen terug aan de energieleverancier. In dit geval kun je overwegen hier een zonneboiler aan toe te voegen.
• Dakruimte: als laatste nemen de collectoren van een zonneboiler aanzienlijk minder plek in op je dak. De zonneboiler met 150 liter capaciteit uit het voorbeeld boven heeft maar 3,5 vierkante meter dakoppervlak nodig, terwijl 6 zonnepanelen 10 vierkante meter in beslag nemen.

Hoe vind je de beste zonneboiler en leverancier?
Natuurlijk wil je een zonneboiler van kwaliteit en wil je ook goed advies kunnen krijgen over de aanschaf en plaatsing van de installatie. Er zijn veel leveranciers beschikbaar die zonneboilers produceren, maar hoe weet je nu of je de juiste leverancier kiest? Hier vind je enkele tips die je kunnen helpen bij de aanschaf.

Doe onderzoek en bepaal wat je wilt
De eerste stap die je neemt als je een zonneboiler aan wilt schaffen is goed marktonderzoek doen en besluiten welke zonneboiler het beste is voor jou. Denk hierbij aan de capaciteit, het rendement, het merk en vergeet ook niet op de apparatenlijst te kijken of deze in aanmerking komt voor de Investeringssubsidie Duurzame Energie. Wanneer je een keuze hebt gemaakt en je hebt een idee van wat je zou willen hebben, kun je leveranciers gaan zoeken.

Hoe herken je een goede leverancier?
De tweede stap is het vinden van je leverancier en in Nederland heb je dan wat betreft zonneboilers ruime keuze. Als je een garantie wilt van de kwaliteit van de leverancier en de producten, kun je kijken naar de keurmerken. Het keurmerk van de Zonnestroom Producenten Vereniging (ZPV) is een uitstekend punt om mee te beginnen. Deze vereniging stelt strenge eisen aan hun leden waar ze ook regelmatig op worden getest. Denk hierbij aan een langere garantie, goede klantvriendelijkheid, goede service, kwalitatieve producten en aantoonbare betrouwbaarheid. Daarnaast kun je ook kijken naar het Zonnekeur-Keurmerk van de Stichting Energie Prestatie Keur of het NZ-Keurlabel. Heb je een aantal leveranciers kunnen vinden die je aanspreken? Dan is het nu tijd om deze te benaderen en offertes op te vragen.

Wat moet er in een offerte staan?
Meestal is het verstandig zeker 6 offertes op te vragen en deze met elkaar te vergelijken. Een complete offerte geeft je informatie over de totaalprijs, en dit zou inclusief alle extra kosten moeten zijn, zoals voorrijkosten, transportkosten en afvoerkosten, bijvoorbeeld. Daarnaast moet je ook informatie krijgen over welke services precies geboden worden voor die prijs en wat je kunt verwachten nadat de zonneboiler is aangesloten. Hoe lang gaan de werkzaamheden in beslag nemen? Hoe lang krijg je garantie en wat valt hieronder? Hoe zit het met een eventueel onderhoudscontract? Enzovoorts. Dit zijn niet onbelangrijke vragen die een doorslaggevende factor kunnen zijn bij je keuze voor een leverancier.

De aankoop
Heb je nu een betrouwbare leverancier gevonden die je voldoende heeft ingelicht van de procedure, dan kun je overgaan op de aankoop. Zoals je ziet is dit niet een proces dat je moet overhaasten. Elke woning is anders en de leverancier moet met je gesproken hebben over waar jouw zonnecollectoren het beste kunnen komen te staan bijvoorbeeld. Om het hoogste rendement te krijgen van je installatie kun je dit maar beter door de professionals laten beoordelen en installeren. Nu kun je gaan beginnen met het opwekken van duurzame energie, het besparen op je energiekosten en het verbeteren van het milieu om ons heen.

 

Offertes voor verwarming ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs