Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Pelletkachel-subsidies.nl
Pelletkachel-subsidies.nl

Warmtepomp

Warmtepompen; de kosten, de toepassingen, het rendement en de aandachtspunten
Het woord warmtepomp komt steeds vaker naar voren en wordt door veel mensen gekozen als een investering in een goede energiebesparende maatregel. Er zijn echter veel verschillende soorten warmtepompen op de markt, elk met een ander prijskaartje en andere kenmerken. Warmtepompen kunnen zowel gebruikt worden om je huis te verwarmen en halen hun warmte uit bronnen in de natuur. Hier vind je allerlei informatie over warmtepompen.

Wat is een warmtepomp?
Voordat we naar de prijzen gaan kijken, is het misschien handig om duidelijk te maken wat een warmtepomp nu precies is en doet. Er wordt onderscheid gemaakt tussen vier verschillende warmtepompen, namelijk grond-water, water-water, lucht-lucht en lucht-water. Het eerste woord geeft aan waar de warmte vandaan komt en het tweede woord naar waar het wordt overgedragen. Warmtepompen gebruiken dus warmte uit de grond, het water of de lucht om water mee op te warmen of lucht mee op te warmen. De werking is vergelijkbaar met dat van een koelkast waar warmte uit de producten die erin liggen wordt onttrokken.

Hoe werkt een warmtepomp?
Warmtepompen werken zo effectief dat vier vijfde van de warmte die ze produceren gratis is. De warmte wordt uit de bron gehaald en in een koelvloeistof getransporteerd. Omdat deze vloeistof bij een erg lage temperatuur al kookt, ontstaat er verdamping. Deze damp wordt opgevangen in een compressor waar het samen wordt geperst en nog verder verwarmt. Deze warmte wordt vervolgens afgegeven aan de verwarmingsinstallatie.

Wat zijn de kosten?
Warmtepompen zijn duur, dit is een feit. Een ander feit is echter wel dat je die kosten snel terugverdient omdat je erg veel bespaart. De goedkoopste opties zijn een lucht-lucht warmtepomp en een lucht-water warmtepomp. Hiervoor betaal je gemiddeld €6000 inclusief installatie. Een grond-water warmtepomp kost al gauw €10.000 en voor een water-water warmtepomp beginnen de prijzen bij €15.000. Deze prijzen worden begrijpelijker als je weet wat deze warmtepompen precies doen en wat ze opleveren.

Een lucht-lucht warmtepomp
Een lucht-lucht warmtepomp haalt dus de warmte uit de lucht en verwarmt hier wederom lucht mee. Dit systeem is eigenlijk een airconditioning die je in de zomer kunt gebruiken om je woning te koelen en in de winter om je woning mee te verwarmen. Het bestaat uit een buitenunit waar de warmte wordt onttrokken en een binnenunit waar de koude of warme lucht wordt uitgeblazen. Aan dit systeem zitten uiteraard financiële voordelen verbonden, want vergeleken met sommige andere warmtepompen zijn ze goedkoop. Ook de installatie is simpel en is daarom geschikt voor kleinere woningen. Het rendement is echter wisselvallig en op koude dagen aanzienlijk minder. Daardoor is het dus eigenlijk onmogelijk om je hele huis te verwarmen met een lucht-lucht warmtepomp.

Een lucht-water warmtepomp
Een lucht-water warmtepomp onttrekt ook warmte uit de lucht, maar gebruikt dit om water op te warmen. Het water zal nooit tot erg hoge temperaturen kunnen worden opgewarmd, dus daarom zijn ze uitermate geschikt in combinatie met vloer- of wand-, of zwembad verwarming. Deze warmtepomp is ook niet erg duur, makkelijk te plaatsen en erg energiezuinig. Daar staat tegenover dat het rendement wederom in de winter niet voldoende kan zijn en dat je dus altijd een cv-ketel nodig zal hebben om bij te springen.

Een grond-water warmtepomp
Grond-water warmtepompen maken gebruik van geothermische warmte. Dit is warmte van de zon, maar ook van het magma diep in de aarde. Een grond-water warmtepomp gebruikt deze warmte en dit wordt gewonnen door een horizontaal of verticaal buizennetwerk dat zich onder je tuinoppervlak bevindt. Het type hangt af van de grootte van je land. Het installeren van een grond-water warmtepomp heeft dus aanzienlijk meer voeten in de aarde en daarna mag het grondoppervlak niet meer beplant worden. De warmte is hier echter aanzienlijk constanter en een grond-water warmtepomp is dan ook veel betrouwbaarder. Deze warmtepomp is ook te gebruiken als koeling in de zomer, maar kost dus wel aanzienlijk meer.

Een water-water warmtepomp
Dit type warmtepomp is het meest efficiënt, omdat het grondwater een erg stabiele temperatuur heeft die nauwelijks veranderd. Je kunt dus het hele jaar door gebruik maken van warm water wat door je warmtepomp is gegenereerd. Door middel van het graven van twee putten diep de grond in, wordt het grondwater bereikt en dit is een arbeidsintensieve klus. Hoe dieper het grondwater, hoe dieper de putten moeten worden gegraven. Deze verticale methode heeft wel als voordeel dat het weinig plek in beslag neemt, maar de aankoop van dit systeem is uitermate duur.

Landelijke subsidie
Ben je geschrokken van de prijzen, dan is er goed nieuws. Er is een landelijke subsidie beschikbaar die investeringen in warmtepompen financieel steunt. Dit is de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) en deze loopt nog tot en met 31 december 2020. Lucht-lucht warmtepompen vallen hier echter niet onder en er zijn enkele voorwaarden waar je warmtepomp aan moet voldoen kun je hiervoor in aanmerking komen. De beste manier om dit te achterhalen is door de apparatenlijst te raadplegen. Het bedrag dat je terugkrijgt hangt dus af van het soort warmtepomp je aanschaft en ligt rond de 15 tot 20 procent van het totale aankoopbedrag.

Regionale subsidies en hulpmiddelen
Het kan ook altijd lonend zijn om bij je gemeente of provincie na te gaan of daar ook nog potjes beschikbaar zijn voor het plaatsen van energiebesparende maatregelen. Dit verschilt per regio dus het kan zijn dat je van een koude kermis thuiskomt. Toch worden dit soort initiatieven vaak wel beloond en kun je dit navragen bij je provincie- of gemeentehuis. Waar je vaak wel gebruik van kunt maken, en wat ook regionaal wordt geregeld, is een groene lening. Dit zijn leningen die speciaal in het leven zijn geroepen voor iedereen die energiezuiniger wil leven en hier niet de financiën voor heeft. Je kunt dan geld lenen onder goede voorwaarden en met een aanzienlijk lager terugbetalingspercentage. Uiteraard betaal je zo ook meer, maar ben je nog steeds goedkoper uit dan wanneer je een standaard lening zou nemen.

Het rendement van een warmtepomp
Het rendement dat jouw warmtepomp zal behalen wordt natuurlijk bepaald door het soort pomp. Dit rendement wordt uitgedrukt in COP (Coëfficient Of Performance) en dit geeft de verhouding weer tussen de elektriciteit die de warmtepomp gebruikt en hoeveel warmte wordt afgegeven. In het geval van warmtepompen ligt de COP tussen de 4 en de 6, wat inhoudt dat het voor elke kWk dat het aan elektriciteit gebruikt 4 tot 6 kWh aan warme kan produceren. Het rendement van een warmtepomp is dus tussen de 400- en 600 procent. Dit rendement is natuurlijk afhankelijk van verschillende factoren. Eén hiervan is de temperatuur van de bron en hoe constant deze temperatuur is. Daarom zal je bij warmtepompen die hun warmte uit de lucht halen een verschillend rendement zien in de zomer als in de winter.

De terugverdientijd
Het berekenen van de terugverdientijd voor jouw warmtepomp is ingewikkeld. Over het algemeen verdienen goedkopere warmtepompen zich sneller terug, maar hebben deze een lager rendement. De duurdere warmtepompen hebben echter een langere levensduur en een iets langere terugverdientijd, maar het rendement is aanzienlijk groter. Met duurdere types zal je dus nadat je het geïnvesteerde geld terugverdiend hebt, langer ‘gratis’ warm water kunnen krijgen. Om deze redenen wordt de terugverdientijd meestal gerekend tussen de 7 en 12 jaar. Dit is vergeleken met het bedrag dat je investeert en andere energiebesparende maatregelen erg snel.

Keurmerken
Als je op het punt staat zo’n grote investering te maken, dan wil je natuurlijk wel enige garantie dat wat je koopt ook van hoogstaande kwaliteit is. Een keurmerk om zeker naar uit te kijken is het keurmerk van de Stichting Kwaliteitskeur Warmtepompen. Producten met dit keurmerk zijn uitvoerig getest op de energiezuinige prestaties, het geluidsniveau, service- en garantiebepalingen en duidelijke handleidingen. Ook betrouwbaarheid en kwaliteit staan hoog in het vaandel. Daarnaast zijn er nog verscheidene andere keurmerken en certificaten waaraan je de kwaliteit van zowel het product als van het installatiebedrijf kunt toetsen.

Garantie en nazorg
Een erkend en gecertificeerde leverancier zal er ook geen problemen mee hebben een goede garantieregeling aan te bieden. Deze zou rond de 5 jaar moeten liggen en vaak vallen alle onderdelen hieronder. Ook is het belangrijk te kijken of er een onderhoudscontract wordt aangeboden. Warmtepompen hebben weinig onderhoud nodig, maar het kan bij een investering van deze omvang geen kwaad om goed voor je product te zorgen. Ga je een contract aan, dan zal je warmtepomp regelmatig worden geïnspecteerd en onderdelen worden vervangen indien nodig. Vaak wordt hier dan ook een reparatieservice bij aangeboden, zodat onderhoud, inspectie en reparatie allemaal kunnen worden ondergebracht op één plek.

De beste service
De beste manier om de juiste warmtepomp te vinden inclusief het beste servicepakket is door nadat je hebt bepaald welke warmtepomp je wilt aanschaffen en een lijst hebt samengesteld van mogelijke leveranciers, over te gaan op het aanvragen van offertes. Hier moet dan alle informatie instaan van kosten voor het installeren tot de voorwaarden van de garantie en nazorg. Je pakt hier vervolgens de punten uit die jij belangrijk vindt en maakt naar aanleiding van de informatie die je hebt een beslissing. Een warmtepomp is een dure investering, maar door er een aan te schaffen kun je ruim 20 jaar besparen op de energiekosten en milieuvriendelijker leven.

 

Offertes voor verwarming ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs