Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Pelletkachel-subsidies.nl
Pelletkachel-subsidies.nl

Vloerverwarming

Vloerverwarming; de kosten, de mogelijkheden en de voor- en nadelen
Steeds meer mensen kiezen voor vloerverwarming en tegenwoordig wordt dit toegepast als een volwaardige verwarmingsmethode. Het is natuurlijk heerlijk om op blote voeten door het huis te lopen en een warme vloer te voelen. Maar daarnaast is vloerverwarming ook onzichtbaar, gebruikt het minder energie en zorgt het voor een gelijke warmteverdeling. Als je overweegt vloerverwarming aan te schaffen, ben je vast geïnteresseerd in de kosten die dit met zich meebrengt. Daarnaast zal je ook met factoren te maken krijgen zoals de keuze voor het soort vloerverwarming en welke vloerbekleding hierbij uit te kiezen. Dit kun je hier lezen, inclusief een samenvatting van de voor- en nadelen die met vloerverwarming gepaard gaan.

Hoeveel betaal je voor vloerverwarming?
De prijs die je betaalt voor vloerverwarming hangt af van het systeem dat je kiest, het oppervlak en of je de verwarming als hoofd- of bijverwarming wilt gebruiken. Vaak wordt er onderscheid gemaakt tussen een nat systeem en een droog systeem. Deze termen worden beneden verder toegelicht, maar gemiddeld kost vloerverwarming dat volgens een nat systeem gelegd wordt €50 per vierkante meter en betaal je voor een droog systeem €60 per vierkante meter. Het goede nieuws is dat deze prijzen nog steeds dalen, omdat steeds meer mensen overgaan tot het installeren van vloerverwarming.

De soorten vloerverwarming
Vaak worden er vier verschillende soorten vloerverwarming aangeboden, allen met hun eigen voor- en nadelen. Het systeem dat jij kiest hangt af van jouw persoonlijke situatie en wensen.

Nat systeem
Dit systeem wordt ook wel vloerverwarming in de chape genoemd en wordt verreweg het meeste toegepast. Deze optie is eigenlijk alleen geschikt voor nieuwbouwhuizen en renovaties, omdat de vloer aanzienlijk hoger komt te liggen. Dit kan tussen de 16 en de 20 centimeter zijn en hier moet vooraf rekening mee worden gehouden. De buizen worden direct in de cement laag aangebracht. Het hoogteverschil wordt ook veroorzaakt door de isolatielaag die onder de vloerverwarming wordt gelegd. Zo kan de warmte alleen naar boven en gaat het niet verloren.

Droog systeem
De naam zegt het al, hier komt geen cement bij kijken. De buizen worden in plaats van in de cement laag, in voorgevormde isolatieplaten gelegd. Deze platen houden de buizen vast en zorgen ervoor dat de warmte niet kan ontsnappen naar beneden. Doordat de cement laag wordt overgeslagen zal de vloer bij deze methode maar 6 centimeter omhooggaan. Dit is dus beter in situaties waar er beperkt ruimte is.

Elektrische vloerverwarming
Wil je graag de vloer van je badkamer laten verwarmen en is dit dan dus niet als hoofdverwarming nodig, dan kun je elektrische vloerverwarming overwegen. Dit bestaat uit matten of elektrische kabels die dus aanzienlijk makkelijker te leggen zijn en de vloer ook minder verhogen. Ook kan deze soort niet gaan lekken en heb je geen cv-ketel nodig om het water rond te pompen. Wil je een continue verwarming of een hoofdverwarming, dan zullen de kosten te ver oplopen als je voor elektrisch kiest. Je kunt ook overwegen een paar zonnepanelen aan te schaffen en je extra elektriciteitskosten op die manier te dekken. Hiervoor betaal je gemiddeld €55 per vierkante meter.

Vloerverwarming in je huidige vloer
Het is ook mogelijk om je bestaande vloer te gebruiken en de buizen voor de verwarming te laten infrezen. Hier is dus niet een volledige renovatie van de vloer nodig en kun je de huidige chape nog prima gebruiken. Is je dekvloer in goede staat of ben je aan een renovatie bezig maar heb je niet meer ruimte voor een dikkere vloer? Dan kan infrezen een goede optie voor je zijn. De kosten voor deze methode liggen gemiddeld rond de €55 per vierkante meter.

Welke vloerbekleding kies je?
Er zijn gelukkig niet veel beperkingen wat betreft de vloerbekleding die je kunt combineren met vloerverwarming. Wat wel een goed aandachtspunt is, is dat je het beste een materiaal kiest dat de warmte lang vasthoudt. Daardoor is natuursteen een goede optie, maar wordt vloerverwarming ook vaak gecombineerd met gietvloeren. Houten vloeren zijn iets minder geschikt, omdat deze gevoeliger zijn voor temperaturen. Wil je vloerverwarming onder een houten vloer of laminaat, dan is het verstandig een vloerbekleding van erg goede kwaliteit te kiezen. PVC en vinyl zijn recentelijk op de markt gekomen en uitstekend geschikt voor gebruik met vloerverwarming. Ook een simpel tapijt laat de warmte goed door.

De voordelen van vloerverwarming
Aan vloerverwarming zitten vele voordelen verbonden, zowel financieel als op het gebied van comfort. Doordat de warmte van onder komt, zal de warmte in de ruimte met vloerverwarming veel gelijkmatiger zijn verdeeld. Dit zorgt voor een zeer aangenaam en constant klimaat. Daarnaast is het onzichtbaar, dus kun je radiatoren verwijderen waardoor je meer ruimte krijgt en ook het uiterlijk van je kamer verandert en leger wordt. Je hebt met vloerverwarming minder energie nodig om je woning op temperatuur te houden, omdat de kamer regelmatiger kan worden verwarmd en er sprake is van een groter oppervlak. Vloerverwarming is daarbij stil, heeft nauwelijks onderhoud nodig en het is beter voor de gezondheid. De luchtvochtigheid zal hoger blijven en luchtverplaatsingen komen nauwelijks voor.

De nadelen van vloerverwarming
Een groot nadeel is het financiële initiële kostenplaatje. Vloerverwarming is namelijk aanzienlijk duurder dan andere soorten verwarming en dit kan oplopen tot wel 30 procent. Je zal dit op de lange termijn wel terugverdienen omdat je minder hoeft te stoken. Daarna ben je niet helemaal vrij als je de kamer wilt inrichten, omdat er een bepaald percentage van het vloeroppervlak vrij moet blijven zodat de warmte goed weg kan. Het is erg lastig om vloerverwarming in bestaande huizen te leggen, zonder dat daardoor de vloer aanzienlijk omhoog zal gaan. Dat betekent ook een verhoging van de drempels en plinten, zowel als een inkorting van de deuren. Als laatste kan de reparatie problematisch zijn. Is er sprake van een lekkage of speelt er een ander gebrek, dan is de vloerverwarming lastig te bereiken zonder de huidige vloer open te breken.

De juiste leverancier
Om beter met bovenstaande nadelen om te kunnen gaan is het erg belangrijk dat je de juiste leverancier vindt en weet dat er kwaliteit wordt geleverd. Je wilt natuurlijk niet met problemen komen te zitten en erachter komen dat je de reparatie zelf moet gaan betalen. Hier vind je enkele tips die je kunnen helpen bij het vinden van de juiste leverancier.

Een erkend/gecertificeerd bedrijf
Wil je een garantie van de kwaliteit van het product en de installatie ervan, dan kies je voor een erkend bedrijf met certificeringen. Deze keurmerken worden alleen uitgegeven door een vakvereniging als het bedrijf zich aan strenge eisen houdt met betrekking tot kwaliteit, service, veiligheid, betrouwbaarheid en milieuvriendelijkheid. Ook de producten zelf kunnen voorzien zijn van een keurmerk en het kan zeer de moeite waard zijn dit na te trekken voordat je overgaat op de aankoop. Daarnaast worden ondernemers die lid zijn van een vakvereniging altijd op de hoogte gehouden van de laatste nieuwtjes en kun je gebruik maken van een onafhankelijke geschillencommissie als het tot een onenigheid komt. Zo kun je dit professioneel oplossen zonder dat er een rechter aan te pas hoeft te komen.

De garantie en de nazorg
Een goede garantie op je vloerverwarming is erg belangrijk. Het is dus altijd een goed idee dat je deze, voordat je jezelf ergens toe verplicht, goed doorleest en op de hoogte bent van de voorwaarden. Een erkend bedrijf zal een betere en langere garantie kunnen geven dan een ander bedrijf, en is de garantie op de installatie is gemiddeld zo’n 5 jaar. Voor de materialen kan dit soms wel tot 50 jaar oplopen en dit is een goede indicatie voor de kwaliteit. Ook kun je na de installatie van je vloerverwarming een onderhoudscontract afsluiten met de leverancier. Er is niet veel onderhoud nodig, maar door je vloerverwarming eens in de twee jaar te laten nakijken en te onderhouden kun je de levensduur verlengen en problemen in de toekomst vermijden.

Lees je in
Het plannen voor vloerverwarming doe je niet zomaar en het is dus erg belangrijk dat je goed op de hoogte bent van alles wat hierbij komt kijken. Zo kun je makkelijker beslissen welke soort vloerverwarming je zou willen en welke leverancier hiervoor het meest geschikt is. Ook zie je dan al snel wat een realistische prijs is voor jouw project. Zo voorkom je dat je met de verkeerde mensen in zee gaat, dat je een vloerverwarming aanschaft van slechte kwaliteit of voor te veel geld en weet je zeker dat je een kwalitatief uitstekend product in huis haalt.

Vergelijk offertes
Nadat je het soort vloerverwarming hebt gekozen kun je kijken naar de leveranciers die dit bieden. Je kunt deze vergelijken op bijvoorbeeld het al dan niet aanwezig zijn van een keurmerk. Als je 6 leveranciers kunt vinden die je aanspreken, ga je over tot het aanvragen van offertes. Deze offertes moeten informatie bevatten over de services die wel of niet inbegrepen zijn bij de prijs, de garantieregeling en de uiteindelijke kosten. Sommige bedrijven zullen bijvoorbeeld de voorrijkosten wel bij de prijs betrekken terwijl je hier bij anderen later nog voor moet betalen. Door een goede vergelijking te maken en de punten eruit te lichten die jij belangrijk vindt, kun je snel beginnen met het aanschaffen en installeren van je nieuwe vloerverwarming.

 

Offertes voor verwarming ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs