Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Pelletkachel-subsidies.nl
Pelletkachel-subsidies.nl

Vloerisolatie

Vloerisolatie; de prijzen, de subsidies, de mogelijkheden en de aandachtspunten
Wist je dat een gemiddelde woning via de vloer maar liefst 15 procent van de warmte verliest? Door vloerisolatie aan te laten leggen kun je dit dus terugwinnen en zal het binnen aanzienlijk comfortabeler worden. Er zijn verschillende manieren om je vloer te isoleren en ook verschillende materialen en natuurlijk met verschillende prijzen. Hier vind je informatie over de prijzen voor vloerisolatie, welke subsidies er beschikbaar zijn, de terugverdientijd, de isolatietechnieken en interessante aandachtspunten.

Hoeveel kost het om je vloer te isoleren?
Je kunt je vloer isoleren aan de bovenkant van de vloer, aan de onderkant van de vloer en via de kruipruimte. Het isoleren via de kruipruimte is aanzienlijk goedkoper, maar dan ook een stuk minder effectief. Toch kan het isoleren van de kruipruimte veel voordelen met zich meebrengen en de kosten voor het isoleren van de kruipruimte van een vrijstaand huis liggen rond de €1400. Laat je in hetzelfde vrijstaande huis toch liever de boven- of de onderkant van de vloer isoleren, dan kost dit rond de €2000. Deze methodes zijn aanzienlijk effectiever, maar dus ook een stuk duurder.

Financiële steun
Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je financiële steun kunt krijgen voor het isoleren van je vloer. Deze steun wordt zowel op landelijk als regionaal niveau geboden en is speciaal voor iedereen die het initiatief toont energiezuiniger te worden. Je zal hierdoor minder hoeven stoken, waardoor je CO2-uitstoot naar beneden gaat en je dus ook een bijdrage levert aan een beter milieu. Hier is iedereen bij gebaat en hier vind je een lijstje van de mogelijkheden die je hebt.
• Landelijke subsidie: de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis is een landelijke subsidie die de kosten voor het isoleren van je vloer dekt, maar ook voor het isoleren van je gevel, van je dak en van je ramen. Je moet twee van deze oppervlakten laten isoleren om voor deze subsidie in aanmerking te komen, dus alleen voor het isoleren van je vloer is kun je het niet gebruiken. Je kunt echter wel gemiddeld 20 procent van de totaalprijs terugkrijgen als je aan de eisen voldoet.
• Regionale subsidies: soms is er op regionaal niveau ook geld beschikbaar gesteld voor iedereen die energiezuinige maatregelen treft. Waarvoor dit geld precies beschikbaar is, verschilt per regio en dit kun je het beste navragen bij je gemeente of provincie.
• Verlaagd btw-tarief: op de arbeidskosten voor alle isolatiewerken, inclusief de vloer, betaal je een verlaagd btw-tarief. In plaats van 21 procent wordt dan maar 6 procent in rekening gebracht. Het materiaal valt wel onder het standaardtarief. Dit wordt door het isolatiebedrijf op de eindfactuur al verrekend, dus hier hoef je zelf verder niets voor te doen.
• Groene leningen: een laatste manier om financiële steun te krijgen voor het isoleren van je vloer is door een groene lening af te sluiten. Dit zijn leningen die worden uitgegeven voor het financieren van energiebesparende maatregelen en die je kunt terugbetalen met een zeer aantrekkelijke rente. Ook dit kun je bij je provincie of gemeente navragen.

De terugverdientijd
Natuurlijk is het naast de kosten ook interessant om te zien wat je hiermee zal verdienen. De gemiddelde terugverdientijd voor het plaatsen van vloerisolatie ligt rond de 7 tot 10 jaar. Hier staat echter tegenover dat deze isolatie een leven lang mee kan gaan en dat je nadat je je investering hebt terugverdiend elk jaar echt bespaart op de energierekening. Natuurlijk verschilt deze tijdsduur per situatie en is deze afhankelijk van de gasprijs en van de temperatuur buiten. Hou je ervan om je woning lekker warm te stoken, dan zal deze tijd ook langer duren en het isolatiemateriaal en de isolatiewaarde van je nieuwe vloer speelt ook een rol.

De voordelen van vloerisolatie
Naast deze financiële voordelen, zal je ook andere voordelen merken nadat je de isolatie hebt aangebracht. Het klimaat binnen zal aanzienlijk aangenamer worden omdat kou niet meer via de vloer naar boven komt. Hierdoor wordt de warmte een stuk gelijkmatiger verdeeld en zal de vloer warmer aanvoelen als je hier zonder schoenen op loopt. Vocht kan ook niet meer omhoogkomen en als je vochtproblemen had, kunnen die met vloerisolatie worden opgelost. Het energielabel van je huis zal beter worden, waardoor deze makkelijker te verkopen is en in waarde zal stijgen.

Soorten vloerisolatie
Nu het financiële plaatje is verduidelijkt, kunnen we kijken naar de mogelijkheden die je hebt als je je vloer zou willen isoleren. De techniek die zal worden aangeraden hangt eigenlijk af van het wel of niet aanwezig zijn van een kruipruimte waarin kan worden gewerkt. Heb je deze wel, dan is het het makkelijkst om de kruipruimte zelf of de onderkant van de vloer te isoleren. Heb je deze niet, of ben je met een vloerrenovatie bezig, dan kun je beter het isolatiemateriaal aan de bovenkant van de vloer aanbrengen.

Isolatie van de kruipruimte
Deze methode is het goedkoopste en wordt vooral toegepast als je kruipruimte niet hoog genoeg is om in te werken, of als je problemen hebt met omhoog kruipend vocht. Ook als je vloerverwarming hebt en deze wordt beïnvloed door de kou en vochtigheid van de kruipruimte kun je deze problemen makkelijk oplossen door de kruipruimte te isoleren. Hoe wordt dit gedaan? Een isolatiemateriaal wordt onder hogedruk naar binnen gespoten waarna het op de bodem van de kruipruimte komt te liggen. Vaak worden hier schelpen voor gebruikt, maar ook kleine bolletjes van piepschuim zijn erg effectief. De kou en nattigheid van de grond en het grondwater worden zo tegen gehouden, waardoor het klimaat in de kruipruimte verbetert en daardoor ook het klimaat in de ruimtes erboven. Wil je echt je vloer goed isoleren, dan is dit niet de beste optie, maar wil je graag vochtproblemen uit de kruipruimte oplossen en toch enig comfort ervaren in het leefgedeelte, dan is dit een goedkope en effectieve methode om dat te doen.

Isolatie van de onderkant van de vloer
Als je een kruipruimte hebt en deze is bereikbaar en hoog genoeg om in te werken, dan is het isoleren van de onderkant van de vloer verreweg de makkelijkste optie. Het isolatiemateriaal (piepschuim platen, glas- of steenwol, PUR-schuim of isolatiekussens) worden dan tegen het plafond van je kruipruimte geplaatst. Dit heeft als effect dat de warmte van boven niet meer door de vloer naar beneden kan en dat de kou van beneden niet meer naar boven kan trekken. Deze manier van isoleren is aanzienlijk effectiever dan het isoleren van de bodem van de kruipruimte en geeft erg weinig overlast, omdat de klusjesmannen niet jouw leefgedeelte in hoeven om dit uit te voeren. Een ander groot voordeel is dat de werkzaamheden vaak binnen een dag kunnen worden gedaan en je dus al snel van je vloerisolatie kunt gaan genieten.

Isolatie van de bovenkant van de vloer
Deze optie wordt vaak gekozen als er geen kruipruimte aanwezig is en als de vloerbekleding aan vervanging toe is. Wanneer je toch nieuw tapijt gaat leggen, kun je er net zo goed een isolatiemateriaal onder plaatsen. Ook als je volledige vloer aan renovatie toe is en je wilt bijvoorbeeld ook vloerverwarming laten plaatsen, zou je gek zijn als je niet ook de vloer beter isoleert. Deze methode is arbeidsintensiever en levert meer overlast op, omdat je hele vloer zal moeten worden weggehaald. Vaak wordt een isolerend ondertapijt aangebracht onder de vloerbekleding. Deze kan bestaan uit schuim, maar ook kurk of schapenwol werken erg goed. Waar je wel rekening mee moet houden is dat je vloer hierna hoger komt te liggen. Het kan betekenen dat je dan je plinten en drempels ook moet verhogen en dus je deuren moet inkorten.

Aandachtspunten
Ook bij het laten plaatsen van vloerisolatie zijn er enkele aandachtspunten die belangrijk zijn, vooral als je dit zelf wilt doen.
• Ventilatie: hoe beter je huis wordt geïsoleerd, hoe hoger de kans op condensatie, omdat de warme condensatielucht niet meer kan ontsnappen. Het is belangrijk dat je na de isolatie niet alleen de kruipruimte goed ventileert, maar ook de ruimtes boven je vloer. Lucht die vrijkomt tijdens het ademen, het douchen of het koken moet ergens naartoe kunnen en door goede ventilatie te realiseren geef je het een uitweg. Dit is ook veel gezonder, een goede luchtvochtigheid in huis vermindert problemen met de longen en luchtwegen.
• Breng de vloerisolatie naadloos aan: vooral als je de onderkant van de vloer wilt isoleren, maar ook aan de bovenkant, is het belangrijk dat het isolatiemateriaal vakkundig wordt geplaatst. Als er zich kieren tussen de platen vormen dan kan hier nog gewoon koude lucht doorheen en vermindert de isolatiewaarde. Om deze reden wordt het vaak aangeraden om toch een specialist in te schakelen zodat je het maximale rendement zal kunnen behalen.

De aankoop
Met deze informatie kun je beter voorgelicht overgaan op de aankoop, maar het is altijd verstandig om je verder ook nog goed in te lezen. Er zijn erg veel materialen beschikbaar, bijvoorbeeld, waar je uit kunt kiezen en dit moet je niet overhaast doen. Kies een aantal leveranciers, vergelijk offertes en kom zo tot de beste conclusies. De goedkoopste optie is lang niet altijd de beste optie, maar als je het beste servicepakket kunt vinden voor de meest redelijke prijs, kan je je bijna nooit een buil vallen aan het isoleren van je vloer.

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkende isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende specialisten