Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Pelletkachel-subsidies.nl
Pelletkachel-subsidies.nl

Isolatie

Op dit moment zijn veel mensen er mee bezig energiezuiniger te worden. Dit is natuurlijk beter voor je eigen portemonnee, maar ook voor het milieu. Een manier om dit te doen is door je woning te isoleren. Hierdoor zorg je ervoor dat je minder hard hoeft te stoken en de warmte beter bewaard blijft. Daarnaast zijn er vele andere voordelen die het isoleren van je huis met zich meebrengt en het is niet voor niks dat de kosten hiervoor worden gesubsidieerd in de landelijke Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH).

Wat is de SEEH-subsidie?
De SEEH-subsidie is in het leven geroepen door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland om iedereen te stimuleren die isolatiewerkzaamheden uitvoert aan zijn woning. De maatregelen die hieronder vallen zijn spouwmuur-, gevel-, dak-, vloer-, bodemisolatie en het laten plaatsen van hoogrendementsglas. Dit zijn dan ook de meest gangbare vormen van isolatie die je hebt voor je woning. De subsidie wordt alleen gegeven als je twee of meer van deze maatregelen uitvoert en betaalt ongeveer 20 procent van de totale kosten terug. Je kunt hier nog tot en met 31 december 2020 gebruik van maken. Hieronder worden deze isolatiemaatregelen apart besproken.

Waar gaat het meeste warmte verloren?
Elk huis verliest een zekere mate van warmte en hoe goed je woning is geïsoleerd bepaald hoeveel dit is. Deze warmte verlies je door je dak (25 procent), door de gevel (35 procent), door de ramen (25 procent) en door de vloer (15 procent). Dit zijn percentages, omdat de exacte hoeveelheid warmte dat je verliest afhankelijk is van de isolatiewaarde van je woning. Door de grootste boosdoeners aan te pakken, kun je dus het beste rendement behalen.

Het isoleren van je spouw en gevel
Via de buitenmuren van je woning gaat maar liefst 35 procent van alle warmte die je hebt gestookt verloren. Dit is een groot percentage en door je gevel of je spouw te laten isoleren kun je je woning dus aanzienlijk energiezuiniger maken. Als je geluk hebt, en je muren hebben een spouw, dan hoeft isolatie niet erg veel te kosten. Heb je geen spouw, dan ben je meer geld kwijt.

1. Spouwisolatie
De spouw is de ruimte tussen de buiten- en de binnenmuur. Dit vind je vooral in wat oudere huizen van voor 1975 en werd toen gedaan als isolatie- en ventilatiemethode. Nieuwbouwhuizen hebben al standaard spouwisolatie, maar vele oudere huizen dus niet. Spouwisolatie wordt uitgevoerd door de spouw te vullen met een isolatiemateriaal. De meest gebruikte materialen zijn steen- of glaswol, purschuim of parels van piepschuim. Eerst worden kleine gaatjes in de gevel geboord vanaf de buitenkant waarna het materiaal onder hogedruk naar binnen wordt gespoten. Daarna worden de gaatjes gedicht en zie je hier niks meer van. Deze methode heeft als voordeel dat het snel gedaan kan worden met minimale overlast. De kosten hiervoor liggen tussen de €20 en €25 per vierkante meter, maar zijn afhankelijk van het materiaal waar je voor kiest.

2. Gevelisolatie
Het isoleren van de gevel wordt gedaan als er nog geen isolatie is aangebracht en als er geen spouw is in de muur van de woning. Je kunt kiezen om de buitenkant van je gevel te isoleren of een isolatiemateriaal aan de binnenkant van je muren te plaatsen. Deze laatste methode heeft aanzienlijk meer impact op je dagelijkse leven en zal ervoor zorgen dat je woning enigszins aan kubieke meters verliest, maar is wel goedkoper. Je betaalt voor het isoleren van de binnenkant van je muren gemiddeld €40 per vierkante meter en dit wordt gedaan door voorzetwanden tegen je huidige muren te plaatsen. Het isoleren van de buitenkant van de gevel kan gedaan worden op verschillende manieren, bijvoorbeeld door middel van het aanbrengen van pleister of steenstrips of volledige panelen van kunststof of aluminium. Dit zal het uiterlijk van je woning dus aanzienlijk veranderen. De koste hiervoor liggen rond de €110 per vierkante meter maar kunnen oplopen tot €150 afhankelijk van het materiaal dat je kiest.

3. Dakisolatie
Via het dak gaat 25 procent van alle warmte verloren en dat komt doordat warme lucht opstijgt. Is dit niet goed geïsoleerd, dan is dit dus een aanzienlijk verlies. Er zijn drie verschillende manieren om je dak te isoleren.

De isolatie van de zoldervloer
Heb je een zolder en is de niet in gebruik, dan kun je de zoldervloer isoleren. Je kunt dit in principe ook goed zelf doen en isolatiemateriaal te vinden bij een doe-het-zelf zaak. Het isolatiemateriaal wordt op de zoldervloer gelegd, waardoor warmte moeilijker naar boven kan en in het woonbare gedeelte van je huis blijft hangen. Waar je wel rekening mee moet houden, als je dit zelf doet, is dat je jezelf beschermt tegen vezels als je glas- of steenwol gebruikt. De prijs om dit te laten doen ligt rond de €30 per vierkante meter.

De isolatie van de binnenzijde van het dak
Dit wordt ook wel de koud dak methode genoemd. Het isolatiemateriaal, vaak glas- of steenwolplaten of ook wel piepschuim, wordt simpelweg aan de binnenkant van het dak bevestigd. Deze optie kun je kiezen als je de zolder gebruikt of wilt gebruiken en deze dus ook verwarmd moet worden. Vaak nemen de werkzaamheden niet erg lang in beslag en hiervoor betaal je gemiddeld €50 per vierkante meter.

De isolatie van de buitenzijde van het dak
Deze methode wordt ook wel de warm dak methode genoemd. Dit is een veel ingrijpendere optie, omdat je dakbedekking moet worden verwijderd, en vaak wordt voor deze optie gekozen tijdens het plaatsen van nieuwe dakbedekking of tijdens een dakrenovatie. Wanneer er al andere werkzaamheden aan het dak moeten worden gedaan, zijn de kosten per vierkante meter lager, namelijk €60, maar laat je enkel en alleen de buitenkant van je dak isoleren, dan kunnen de prijzen oplopen tot wel €150 per vierkante meter. Deze methode is echter wel erg effectief en geeft je binnen weinig overlast.

4. Het laten plaatsen van hoogrendementsglas
Als je nieuwe kozijnen aanschaft, een nieuwbouwhuis aan het bouwen bent of een dakkapel laat plaatsen, dan zijn deze vaak al standaard uitgerust met hoogrendementsglas. Dit is een glas dat bestaat uit twee platen met een spouw ertussen. Deze spouw is gevuld met een edelgas en bevat aan de binnenkant een flinterdunne metalen coating. Hierdoor kan de warmte nauwelijks nog via het glas naar buiten. Veel oudere woningen hebben echter nog dubbel glas en de isolatiewaarde hiervan is aanzienlijk lager. Er zijn verschillende soorten hoogrendementsglas, met verschillende isolatiewaardes en verschillende prijzen. De meest toegepaste en aangeraden glassoort is HR++ glas en om dit te laten zetten betaal je gemiddeld €115 per vierkante meter, inclusief BTW, materiaal en arbeidskosten.

5. Bodem- en vloerisolatie
Via je vloer gaat ongeveer 15 procent van de warmte verloren. Een goed geïsoleerde vloer zorgt niet alleen voor een lagere energierekening, maar ook voor een aanzienlijk beter woonklimaat. Daarnaast beschermt het je woning tegen opstijgend vocht uit de kruipruimte. Vloerisolatie kan op twee manieren gedaan worden.

Isolatie van de onderkant van de vloer
Als je een kruipruimte hebt en deze is begaanbaar, dan kun je de onderkant van de vloer isoleren. Vaak worden platen van isolatiemateriaal tegen het plafond van de kruipruimte bevestigd. Er zijn verschillende soorten materiaal, maar de meest gangbare zijn glaswol, steenwol, piepschuim en PUR-schuim. Voor deze methode betaal je gemiddeld €25 per vierkante meter.

Isolatie van de bovenkant van de vloer
Deze optie wordt vaak gekozen als er geen kruiruimte aanwezig is. Het isolatiemateriaal wordt dan op de vloer gelegd en onder de vloerbekleding. Vaak wordt dit gedaan als onderdeel van het vernieuwen van de vloer of wanneer er ook vloerverwarming wordt gelegd. Dit is veel ingrijpender, omdat je huidige vloer eruit moet en de werkzaamheden langer duren. Voor deze vorm van isolatie betaal je gemiddeld €30 per vierkante meter. Houd er wel rekening mee dat je vloer hierna hoger zal liggen en dat dus de drempels en plinten ook omhoog moeten en je deuren moeten worden ingekort.

6. Isolatie van de kruipruimte
Bodemisolatie wordt uitgevoerd als er een kruipruimte is, maar deze is niet diep genoeg om in te kunnen werken. Het isolatiemateriaal wordt dan de kruipruimte ingespoten, waar het op de bodem blijft liggen en opstijgende kou tegenhoudt. Deze methode verbetert het klimaat in je kruipruimte aanzienlijk, en daarmee ook het klimaat in de ruimtes erboven. Het is echter ook minder effectief. De kosten voor het isoleren van de kruipruimte liggen dan ook lager en voor €15 per vierkante meter kun je dit binnen een halve dag hebben gerealiseerd.

De voordelen
Kies je twee van deze methoden, dan kun je dus gebruik maken van de SEEH-subsidie en zo’n 20 procent terugkrijgen op de totale uitgaven. Je zal de verschillen snel merken. Het klimaat binnen zal beter zijn en de warmte gelijkwaardiger verdeeld. Tocht en koude plekken zullen verdwijnen en je kunt de thermostaat veel lager zetten en toch een goede temperatuur behouden. Hierdoor verminder je je CO2-uitstoot ook aanzienlijk en ben je milieuvriendelijker bezig. De warmte blijft in de winter langer hangen en in de zomer houdt het isolatiemateriaal je woning langer koel. En natuurlijk is er de besparing op de energiekosten die, als je twee of meer maatregelen uit laat voeren, erg makkelijk en snel te zien zal zijn. Goede redenen en vele mogelijkheden voor een milieuvriendelijkere, goedkopere en comfortabelere levensstijl.

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkende isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende specialisten