Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Pelletkachel-subsidies.nl
Pelletkachel-subsidies.nl

Houtpellets

Wat zijn houtpellets?
Al duizenden jaren wordt hout gebruikt om warmte mee op te wekken, zowel om te koken als voor het verwarmen van gebouwen. Tot vrij kortgeleden was dit dan ook de voornaamste brandstof tot olie en gas hun intrede deden. Deze brandstoffen bleken goedkoper en makkelijker. Toch genieten veel mensen nog graag van een vuurtje, zoals een sfeervolle openhaard in huis, een kachel of een kampvuur. Als je zelf ook graag warmte en gezelligheid binnen wilt brengen door middel van een kachel kun je overwegen een pelletkachel te kiezen.

Wat is een pelletkachel?
Nu olie en gas steeds duurder worden en men zich realiseert dat we deze fossiele brandstoffen niet altijd ter beschikking zullen hebben, wordt er steeds meer gekeken naar alternatieve manieren om warmte en energie op te wekken. Pelletkachels zijn hier onderdeel van. Dit zijn gewone kachels maar branden niet op hout, maar op houtpellets. Het voordeel hiervan is dat ze zelf de brandstof kunnen aanvoeren en dat je alleen af en toe de pellets bij hoeft te vullen in een reservoir. Ook kun je pelletkachels aansluiten op je centrale verwarmingssysteem. Naast deze kenmerken geven pellets ook een gezellige en warme vlam, maar wat zijn pellets eigenlijk?

Wat zijn houtpellets?
Houtpellets zijn samengeperste brokjes hout dat afkomstig is van de houtindustrie. Dit afvalhout zou anders waarschijnlijk zijn weggegooid. Door pellets te stoken help je de houtindustrie dus van een afvalproduct af. Deze pellets zijn altijd gemaakt van onbehandeld hout en een stuk goedkoper in de aanschaf dan houtblokken. Daarnaast is het een CO2 neutrale brandstof, wat betekent dat ze tijdens de verbranding even veel CO2 uitstoten als dat ze in hun levensduur hebben opgenomen. Het is dus beter voor het milieu om pellets te stoken plus jij kunt zonder schuldgevoel van een gezellig haardvuur genieten.

De kwaliteit van pellets is van belang
Er zijn op de markt pellets beschikbaar van verschillende kwaliteitsklassen. Goedkopere pellets zullen minder warmte afgeven en dus sneller opraken. Ook kunnen ze je kachel beschadigen en de levensduur aanzienlijk verkorten. In Europa zijn hier regels voor opgesteld en mogen pellets van slechte kwaliteit niet worden verkocht. Je kunt de kwaliteit zelf testen door een paar pellets in een glas water te gooien. Zinken ze snel en lossen ze daarna langzaam op, dan is de kwaliteit goed. Zinken ze echter niet en lossen ze al aan de waterrand op, dan is de kwaliteit slecht.

Pellets kopen en bewaren
Waar kun je deze pellets kopen? Als je zoekt in doe-het-zelf zaken, benzinestations, online en warenhuizen dan kom je ze regelmatig al tegen. Het stoken op pellets wordt steeds populairder, dus de pellets zijn steeds makkelijker verkrijgbaar. Vaak koop je ze in zakken van 15 kilo die je volledig in het reservoir kunt gooien. Het is wel belangrijk dat je de pellets die je niet in de kachel gooit beschermd tegen vochtigheid.

De voordelen van pelletkachels
Pelletkachels brengen een aantal voordelen met zich mee en als jij van plan bent een exemplaar aan te schaffen zal dit je interesseren. Pelletkachels zijn erg gebruikersvriendelijk, omdat ze automatisch ontsteken en de brandstof zelf aanvoeren. Ook kun je ze makkelijk instellen op temperatuur waarna de kachel de hoeveelheid brandstof aanpast. Daarnaast zijn pellets relatief goedkoop en milieuvriendelijk, levert een pelletkachel een hoog rendement op en zal je nauwelijks as hoeven opruimen. Pelletkachels hebben dan ook erg weinig onderhoud nodig.

De nadelen van pelletkachels
Het is ook nooit verkeerd om ook de nadelen te bekijken voordat je overgaat op de aankoop. De aanvoer van pellets, zowel als de ingebouwde ventilator kunnen soms geluidsoverlast opleveren. Dit probleem is bij nieuwe modellen al een stuk minder, maar kan toch vervelend zijn. Ook is het noodzakelijk dat pelletkachels aangesloten zijn op het elektriciteitsnetwerk, anders werken ze niet. Daarnaast wordt er vaak gezegd dat het vuur dat je ziet kleiner is en onnatuurlijk kan overkomen. Hierdoor is het niet vergelijkbaar met het beeld dat een echte openhaard afgeeft. En als laatste zijn pelletkachels duur in de aanschaf.

Wel of geen pelletkachel aanschaffen?
Pelletkachels zijn dus een milieuvriendelijk, duurzaam en goedkoper alternatief voor fossiele brandstoffen. Door de pelletkachel aan te sluiten op je centrale verwarmingssysteem kun je je gehele huis verwarmen alleen met hout. Je zal eerst een investering moeten maken, maar op de lange termijn verdien je ook geld terug. Plus dat je kunt genieten van een kachel met zichtbare vlam in huis. Zoek je naar een milieuvriendelijk alternatief? Dan kun je een hr-ketel overwegen of zelfs een warmtepomp. De warmte wordt dan niet uit de brandstof gehaald, maar uit het afvoerwater of bronnen uit de natuur.

 

Offertes voor pelletkachels ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs