Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Pelletkachel-subsidies.nl
Pelletkachel-subsidies.nl

Gietvloer

Gietvloeren; de kosten, de mogelijkheden en aandachtspunten
Steeds meer mensen overwegen een gietvloer aan te schaffen. En dit is niet zonder goede reden. Gietvloeren zijn namelijk erg praktisch, hygiënisch en gebruikersvriendelijk. Daarnaast zijn ze ook sterk en hebben ze een lange levensduur. Gietvloeren worden om deze redenen al langere tijd veel in winkels, fabrieken en warenhuizen geplaatst, maar nu is dus ook de particuliere sector gecharmeerd van deze vloersoort. Hier kun je lezen over de kosten van gietvloeren, de mogelijkheden en aandachtspunten.

Wat is een gietvloer?
Een gietvloer haalt de positieve kenmerken uit de manier waarop het is gelegd. Vaak bestaat deze uit een hars in combinatie met een kleurvlok die vloeibaar op de ondergrond wordt aangebracht. Hier zijn meerdere lagen voor nodig die allen individueel moeten drogen, dus het aanleggen van een gietvloer neemt een aantal dagen in beslag. Het resultaat is dus een dunne, harde en naadloze vloer die vergelijkbaar is met de vloer van een sportzaal. Hierdoor is het erg makkelijk schoon te houden en heeft het een industrieel en strak uiterlijk, perfect voor de moderne interieurs die zo populair zijn vandaag de dag.

De kosten
De prijzen voor gietvloeren liggen hoger dan de prijzen voor sommige andere soorten vloerbekleding, maar hier krijg je dus een vloer voor terug die vaak langer meegaat. De prijs wordt bepaald door het soort gietvloer dat je kiest, het aantal lagen dat nodig is, de kwaliteit van de ondergrond en het totale oppervlak. De gemiddelde prijs voor een nieuwe gietvloer ligt tussen de €60 en €100 per vierkante meter. Hoe groter het oppervlak, hoe lager dit bedrag wordt.

Verschillende soorten gietvloeren
Ben je geïnteresseerd in een gietvloer, dan zijn er een groot aantal mogelijkheden en de keuzes die je maakt beïnvloeden de prijs , maar ook het uiteindelijke uiterlijk van je vloer. De meest voorkomende soorten gietvloeren worden hieronder besproken.

Gietvloeren van polyurethaan- of epoxyhars
Deze twee soorten gietvloeren kunnen makkelijk onder één noemer worden besproken, omdat ze veel kenmerken delen. Voor een echt gladde en dunne gietvloer kies je één van deze twee opties. Je kunt kiezen uit erg veel kleuren, je kunt motieven laten leggen, je kunt logo’s laten verwerken en eventueel zelfs foto’s in je vloer laten leggen. Ook kun je voor een afwerking kiezen, zoals glans of mat of ook een bepaalde betonlook of een natuursteenkleur laten toevoegen. Deze vloeren worden vaak in vier lagen gelegd en kosten rond de €80 per vierkante meter.

Steentapijt, marmertapijt en een troffelvloer
Deze drie opties zijn goedkoper omdat de hars wordt gemengd met steentjes. Bij troffelvloeren zijn deze steentjes kleiner dan bij steentapijt en bij marmertapijt wordt er ook marmer aan toegevoegd. Deze steentjes zie je in principe niet, omdat er ook een kleur aan wordt toegevoegd, behalve dat het oppervlak niet volledig glad is en dus een bepaalde structuur laat zien. Hierdoor is dit soort gietvloer minder hygiënisch en strak dan bijvoorbeeld een gietvloer van polyurethaanhars. Je kunt deze structuur laten afdekken met een transparante toplaag, waardoor de vloer wel volledig glad wordt, maar je zal het reliëf altijd blijven zien. Toch zijn dit veel gekozen opties, door de betaalbaarheid, maar ook door de mogelijkheden wat betreft het design. Je kunt ook voor een groot aantal kleuren kiezen en zelf een patroon ontwerpen, bijvoorbeeld. De gemiddelde prijs per vierkante meter voor deze drie vloeren ligt rond de €60 per vierkante meter.

Betonlook gietvloeren
Als laatste een groep gietvloeren die erg in populariteit toeneemt, de betonlook gietvloeren. Deze vloeren, de naam zegt het al, geven een uiterlijk af dat te vergelijken is met beton. Beton wordt steeds meer gebruikt in interieurs, zowel in tafels als in aanrechtbladen als in decoratie. De twee meest gangbare opties hier zijn mortex of beton ciré. Mortex wordt gemengd met een natuursteen, waardoor het iets minder industrieel overkomt, terwijl beton ciré echt cement bevat. Wat kleuren betreft heb je aanzienlijk veel mogelijkheden en dit hoeft zeker niet alleen grijs te zijn. Voor een betonlook gietvloer betaal je gemiddeld €100 per vierkante meter.

Betonvloeren in combinatie met vloerverwarming
Wanneer je een betonvloer laat aanleggen, doe je dit vaak over de chape laag van je vloer. Het is soms ook mogelijk om betonvloeren over de huidige vloerbekleding aan te brengen en omdat ze maar een paar millimeter dik zijn heeft dit weinig effect op de hoogte van je vloer. Ben je echter van plan om ook vloerverwarming aan te leggen, dan leent een betonvloer zich daar uitzonderlijk goed voor. Door de chape bloot te leggen, de vloerverwarming in te frezen en de betonvloer hierop aan te brengen kun je makkelijk twee vliegen in één klap slaan. Als je toch al meerdere dagen werk hebt aan je betonvloer kun je dit het beste meteen meepakken en naderhand heb je hier de mogelijkheid niet meer toe. De meeste betonvloeren lenen zich goed om met vloerverwarming gecombineerd te worden, behalve epoxyharsvloeren. Dit hars is harder dan polyurethaanhars en zal door de temperatuurverschillen makkelijker barsten.

Uitzetvoegen en droogtijd bij vloerverwarming
Als je vloerverwarming hebt aan laten brengen onder je gietvloer, dan moet je wel de volgende aandachtspunten in de gaten houden. Zo kunnen de temperatuurverschillen ervoor zorgen dat het beton uitzet of krimpt. Dit kun je oplossen door het toevoegen van uitzetvoegen. Daarnaast kun je beter zeker 3 weken wachten totdat je de vloerverwarming aanzet, zodat de gietvloer kan acclimatiseren. Eerst zet je de verwarming dan op 25 graden en elke 24 uur verhoog je dit een graad. Zo voorkom je dat de vloer gaat barsten als de temperatuur in één keer te hoog wordt.

De nadelen van betonvloeren
Uit het bovenstaande is duidelijk geworden dat gietvloeren vele voordelen hebben, maar er zijn ook nadelen aan verbonden. Zo kunnen er scheurtjes en barstjes ontstaan die vervolgens moeilijk te repareren zijn, omdat de vloer uit één stuk bestaat. Ook is de staat van de ondervloer erg belangrijk en is deze niet stabiel en egaal dan moet deze eerst worden voorbewerkt, wat extra kosten met zich meebrengt. Plaats je een gietvloer in een ruimte waar de luchtvochtigheid hoog is, of waar water en vetten makkelijk gemorst kunnen worden, dan moet deze nog een extra coating krijgen om daartegen te worden beschermd. Ook passen gietvloeren niet goed in elk interieur en is de stijl niet voor iedereen weggelegd. Uit deze nadelen kunnen enkele aandachtspunten worden afgeleid die belangrijk zijn tijdens je planning voor je gietvloer.

De staat van de ondervloer
Bij het leggen van een betonvloer is de staat van de ondervloer erg belangrijk. Als deze niet egaal is of instabiel dan kunnen er barsten en scheuren ontstaan in de betonvloer en is de strakke look meteen verdwenen. Betonvloeren staan erom bekend om op vele ondervloeren te kunnen worden aangebracht, zoals over tegels en zelfs parket, maar deze moet dan van tevoren wel worden geïnspecteerd en volledig worden vastgelegd. Doet de leverancier dit verkeerd, dan kan dit nare gevolgen hebben voor je vloer en de levensduur aanzienlijk verminderen.

Bijkomende kosten
Daarnaast zijn er een aantal bijkomende kosten die soms om de deur komen kijken en waar je in eerste instantie misschien geen rekening mee hebt gehouden. Zo kan het zijn dat de ondervloer aanzienlijk werk nodig heeft om gebruikt te kunnen worden. Ook is het mogelijk dat je een toplaag wilt toevoegen in de keuken, om de vloer te beschermen van het morsen van etensresten en zuren. Ook gietvloeren met een grindkorrel erin worden vaak met een toplaag behandeld om de structuur af te dekken. Andere van deze bijkomende kosten hebben te maken met uitzettingsvoegen, het toevoegen van een antisliplaag, de afwerking van de plinten en bijzondere eisen wat betreft het uiterlijk van de vloer. Plaats je een gietvloer in de badkamer, dan zal deze in sommige gevallen ook behandeld moeten worden met een middel om het volledig waterdicht te maken. Aangezien een gietvloer al niet goedkoop is, word je hierdoor alleen maar meer in de kosten gejaagd.

Verlaagd btw-tarief
Er is echter ook goed nieuws. Omdat het aanbrengen van sommige soorten gietvloeren als schilderwerk wordt gezien (vaak heeft de hars dezelfde samenstelling als sommige verfsoorten) wordt er een verlaagd btw-tarief gehanteerd op zowel het materiaal als de arbeidskosten. Je doet er goed aan dit na te vragen bij je leverancier, want omdat dit een recentelijke ontwikkeling is, is het nog niet helemaal duidelijk welk type gietvloer hier wel onder valt en welk type niet. De belastingadviseur van jouw regio moet hier op dit moment nog over beslissen. Laat je een polyurethaanvloer aanleggen, dan betaal je geen €80 per vierkante meter meer, maar €68 en dit is natuurlijk een groot verschil.

De juiste gietvloer voor jou
Zoals bij elke grote klus is het verstandig de planning van jouw nieuwe gietvloer goed aan te pakken. Vraag je af welke gietvloer je zou willen, welke leveranciers hiervoor in aanmerking komen en begin met het opvragen van offertes. Deze kun je vergelijken op veel meer punten dan alleen de prijs. Wat dacht je van de service, de kwaliteit maar ook van de garantieregeling en eventuele nazorg. De goedkoopste gietvloer is vaak de beste niet en wordt deze verkeerd of onprofessioneel gelegd, dan kun je tegen grote problemen oplopen. Daarom is het belangrijk dat jij de juiste prijs-kwaliteit verhouding krijgt inclusief een professionele service.

 

Offertes voor gietvloeren ontvangen?

Kies voor een erkende plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende specialisten