Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Pelletkachel-subsidies.nl
Pelletkachel-subsidies.nl

CV ketel kopen

Alles wat je moet weten over het kopen van een nieuwe cv-ketel
Wanneer het tijd is voor een nieuwe cv-ketel, zal je zien dat de markt aanzienlijk is veranderd. Vandaag de dag worden eigenlijk alleen nog maar hoogrendementsketels (hr-ketels) verkocht omdat de regels wat betreft de energiezuinigheid van apparaten in Europa erg zijn aangesterkt. De verhoogd rendement ketel (vr-ketel) mag daardoor niet meer worden verkocht en alle ketels moeten worden voorzien van een energielabel. In principe is dit goed nieuws, want dat betekent dat jij in vergelijking met je oude ketel ongetwijfeld geld zal besparen op je energierekening. Hier vind je alle informatie wat betreft de kosten, de terminologie en de aandachtspunten die van belang is bij de aanschaf van je nieuwe ketel.

Wat is een hr-ketel?
Hoogrendementsketels, oftewel hr-ketels zijn erop gemaakt om zo energiezuinig mogelijk je water te verwarmen. Het maakt gebruik van de theorie dat bij condensatie warmte wordt vrijgemaakt. Het retourwater wordt voorverwarmd door middel van een warmtewisselaar, die op zijn beurt weer verwarmd wordt door de rookgassen die vrijkomen als de ketel werkt. Daardoor is het water dat naar binnen komt al warmer dan voorheen en dit alleen door energie te gebruiken die anders simpelweg zou verdwijnen.

De kosten
Tegenwoordig kun je dus eigenlijk alleen nog maar een hr-ketel aanschaffen of een hre-ketel. Dit is als je op zoek bent naar een ketel op gas. Zoek je een andere en nog milieuvriendelijkere manier om je water op te warmen, dan kun je op zoek naar een warmtepomp of een zonneboiler. Er bestaan drie verschillende hr-ketels, namelijk een hr100 met een rendement van minimaal 100 procent, een hr104 met een rendement van minimaal 104 procent en een hr107-ketel met een rendement van minimaal 107 procent. De prijzen voor deze ketels liggen uiteen tussen de €1000 en €2500. Een hr107-ketel is het duurste om aan te schaffen, maar deze is wel het milieuvriendelijkst en het energiezuinigste van alle hr-ketels. Als laatste kun je overwegen een hre-ketel te kopen. Hier ben je dan meer dan €10.000 voor kwijt, maar deze ketels kunnen ook energie opwekken met een jaarlijkse besparing van rond de €500. Voor de installatie kun je gemiddeld €750 rekenen, dit komt er dus nog bovenop.

De terminologie
Naast de verschillende soorten hr-ketel zal je ook te maken krijgen met andere terminologie. Het is belangrijk dat je deze termen kent, want deze kun je gebruiken om de juiste ketel te vinden voor jouw specifieke situatie.

Een combiketel en een soloketel
Onder de hr-ketels heb je de keuze tussen twee soorten ketels, namelijk een combiketel of een soloketel. Een combiketel is één apparaat dat zowel je leidingwater als je verwarmingswater opwarmt. Dit heeft als voordeel dat je ruimte bespaart en dat je geen geld uit hoeft te geven voor twee afzonderlijke ketels. Een nadeel is dat als deze ketel defect raakt, je dus op beide plekken geen warm water kunt afnemen. Een soloketel wekt alleen warm water op voor je centrale verwarming. Je kraanwater warm je dan op met een losse boiler of geiser.

De CW-waarde
Tijdens je zoektocht naar een nieuwe ketel zal je deze term vaak tegenkomen. CW staat voor Comfort Waarde en deze kies je naar aanleiding van je watergebruik. Apparaten met een lagere Comfort Waarde kunnen bijvoorbeeld niet het water in de keuken tegelijkertijd verwarmen met het water van de douche. Je zou dus moeten wachten met douchen totdat de afwas gedaan is, bijvoorbeeld. De CW-waarde loopt van 1 tot en met 6 en CW1 kan 4 liters water per minuut verwarmen en CW6 meer dan 20. Een ketel met een CW1 waarde is dus geschikt als extra ketel in de keuken, maar kan niet genoeg water verwarmen voor een douche. Een groot huishouden heeft zeker een ketel met een CW5 of CW6 waarde nodig, terwijl in een kleiner huishouden een ketel met een CW-waarde van 3 of 4 ook voldoende is. CW1 en CW2 worden eigenlijk nooit als hoofdketel gebruikt.

Hoe vind je de juiste leverancier?
Nu je weet welk type hr-ketel je nodig hebt, welk rendement je ervan zou willen zien en wat de CW-waarde moet zijn, is het tijd om op zoek te gaan naar een goede leverancier. En ook al weet je eigenlijk precies wat je wilt, je zal erachter komen dat er verscheidene leveranciers beschikbaar zijn die allen hun ketels aanbieden voor andere prijzen en onder andere voorwaarden. Natuurlijk wil je graag zo lang mogelijk van je ketel genieten, dus een kwalitatief exemplaar is zeker gewenst. Maar hoe weet je nu dat je kwaliteit in huis haalt? Je kunt dan kijken naar een paar verschillende dingen.

Erkende installatiebedrijven
Vaak koop je je cv-ketel bij hetzelfde bedrijf die ook de installatie zal verzorgen. Dit is ook noodzakelijk als je gebruik wilt maken van de garantie die wordt aangeboden. Als je kiest voor een erkende leverancier, dan betekent dit dat deze bij een vakvereniging zijn aangesloten en in dit geval is dat de Uneto-VNI. Hier kun je alleen lid van worden als je aan strenge eisen voldoet die te maken hebben met kwaliteit, service, betrouwbaarheid, veiligheid en milieuvriendelijkheid. De leden worden hier ook nog regelmatig op getest. Daarnaast worden ze op de hoogte gehouden van de laatste nieuwtjes in hun vakgebied. Voor een erkende leverancier betaal je vaak iets meer, maar dan heb je wel de garantie dat je kwaliteit en vakmanschap zal ontvangen.

Keurmerken
Wat betreft de ketels zelf, kun je kijken naar het al dan niet aanwezig zijn van twee keurmerken. Het ene keurmerk is het SV (schone verbranding) -keurmerk die alleen wordt toegewezen aan ketels die beter zijn voor het milieu en minder CO2-uitstoot laten zien. Daarnaast is er het OK CV-keurmerk voor installatiebedrijven. Monteurs die voor deze bedrijven werken moeten allemaal gediplomeerd Energie Service Specialist zijn die de ketel veilig zal installeren, deze voor je zal instellen zodat hij zo zuinig mogelijk werkt en vervolgens een contract met je zal afsluiten zodat de ketel goed wordt onderhouden.

Garantieregelingen en nazorg
De kwaliteit van de ketel zelf en de installatie is mooi, maar natuurlijk wil je ook dat je de juiste garantieregeling ontvangt en dat je ketel regelmatig wordt nagekeken. Zo ben je gedekt als er toch defecten ontstaan en zorg je ervoor dat je je ketel altijd veilig kunt gebruiken. De garantie is vaak verdeeld over verschillende onderdelen van de ketel. Zo is er vaak 6 maanden aflevergarantie en kun je soms wel 10 jaar ontvangen op de warmtewisselaar. Deze garantie is vaak wel afhankelijk van het onderhoud van de ketel en dit kun je dus het beste ook afsluiten met dezelfde leverancier. Elk jaar kun je dan een bezoekje verwachten van een monteur die de ketel helemaal nakijkt, schoonmaakt en indien nodig repareert. Je kunt echt alleen een onderhoudscontract afsluiten, maar vaak wordt ook de optie gegeven voor een all-in contract die ook reparaties en spoedoproepen dekt. Je kunt dit bij de aankoop het beste allemaal goed bespreken met je leverancier.

Een stappenplan
Dit is erg veel informatie en het is begrijpelijk als je soms door de bomen het bos even niet meer ziet. De beste manier om een nieuwe cv-ketel te kopen is door het volgende stappenplan te volgen. Eerst bepaal je welke soort ketel je wilt, dus een combi- of een soloketel, het type hr-ketel en de CW-waarde. Dan ga je kijken naar welke ketels op de markt aanwezig zijn die aan jouw eisen voldoen en welke leveranciers deze aanbieden. Kijk alleen naar erkende leveranciers en hebben die een OK CV-keurmerk dan is het nog beter. Kies er maximaal 6 uit die jou betrouwbaar lijken en begin met het opvragen van offertes. Deze offertes vergelijk je op prijs, maar ook op de service die voor die prijs wordt aangeboden, de voorwaarden van de garantieregeling en naar welke nazorg er geboden wordt. Je kiest dan voor de leverancier die een zo compleet mogelijk pakket aan kan bieden voor de meest realistische prijs. Zo weet je dat je kwaliteit in huis haalt, dat je de juiste nazorg zal ontvangen en dat je nieuwe cv-ketel veilig zal worden geïnstalleerd.

 

Offertes voor verwarming ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs