Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Pelletkachel-subsidies.nl
Pelletkachel-subsidies.nl

CV ketel

Alles wat je moet weten als je een cv-ketel aan wilt schaffen
Als het tijd is voor een nieuwe ketel, of je wilt meer gaan besparen op je energiekosten, dan is het tijd op zoek te gaan naar een goede cv-ketel. Er zijn dan vele keuzes waar je mee te maken zal krijgen en er zijn een groot aantal soorten cv-ketels op de markt van verschillende kwaliteiten maar ook met verschillende kenmerken. Hier krijg je een indicatie van de uitgaven waar je rekening mee kunt houden, de keuzemogelijkheden die je hebt en kun je lezen hoe je voor jou de juiste en beste leverancier kunt vinden.

Wat is een cv-ketel?
Centrale verwarmingsketels, oftewel cv-ketels, vormen een onderdeel van je centrale verwarmingssysteem. Deze ketel zorgt ervoor dat je water warm wordt en doet dit door aardgas of stookolie te verbranden. Het verwarmde water wordt vervolgens met een circulatiepomp door het systeem geduwd en om de gewenste kamertemperatuur te bereiken. Deze wordt ingesteld door de thermostaat. Een combiketel verwarmd niet alleen het water voor de centrale verwarming, maar ook het water dat uit de kranen komt.

De kosten
Er zijn drie gangbare soorten cv-ketels, een hr-ketel en een hre-ketel. Een nieuwe hr-ketel kost je gemiddeld €1850 en de prijs voor een nieuwe hre-ketel loopt snel op tot €10.000 of meer. Daar komt dan nog €700 – €900 aan installatiekosten bij. Geen goedkope grap dus en het is belangrijk dat je precies weet wat je in huis haalt en welke ketel geschikt is voor jouw huishouden. De informatie die volgt kan je hier een handje mee helpen.

Wat is een hr-ketel?
Hoogrendementsketels, vaker hr-ketels genoemd, zijn verreweg de meest verkochte cv-ketels in Nederland. Hr-ketels hebben een rendement van minstens 100 procent, wat betekent dat alle energie door de ketel wordt omgezet in warmte en dat er geen warmte meer verloren gaat. Een hr-ketel werkt op aardgas en maakt gebruik van een warmtewisselaar wat het retourwater voor verwarmd met de rookgassen die vrij komen bij de verbranding van het gas. Er zijn drie verschillende hr-ketels, namelijk HR 100 met 100 procent rendement, HR 104 met 104 procent rendement en HR 107 met 107 procent rendement. Hoe hoger het rendement, hoe duurder de ketel, maar hoe meer het je ook zal besparen.

Wat is een hre-ketel?
Zoals boven duidelijk wordt, betaal je voor een hre-ketel aanzienlijk meer dan voor een hr-ketel. In zekere zin doet een hre-ketel precies hetzelfde, het verwarmt het water voor je centrale verwarming of kraan volgens dezelfde principe, met als uitzondering dat de hre-ketel ook elektriciteit opwekt. Hierdoor bespaar je op je stookkosten en wordt je energierekening ook een stuk lager. Je kunt met een hre-ketel gemiddeld 65- tot 75 procent van de nodige energie opwekken. Hierbij wordt uitgegaan van een gemiddeld jaargebruik van 3500 kWh. Dat betekent een jaarlijkse besparing van rond de €500, wat natuurlijk niet gering is. Hierdoor kun je een nieuwe hre-ketel al binnen 7 jaar hebben terugverdiend.

En hoe zit dat met een vr-ketel?
Tijdens je zoektocht ben je misschien ook de term vr-ketel tegengekomen. Dit staat voor verbeterd rendement en dit ligt rond de 90 procent. Vr-ketels worden echter niet meer nieuw verkocht en liggen al sinds 2015 niet meer bij de leveranciers. Dit komt doordat het niet meer voldeed aan de Europese ErP-richtlijn, wat bepaalt wat de minimum energieprestatie van een product moet zijn. Ook cv-ketels werden allemaal voorzien van een energielabel en alleen ketels met een label A of B zijn nog toegestaan. De vr-ketel valt hier helaas niet meer onder, is van de markt gehaald en zal geleidelijk vervangen worden door hr-ketels.

Kies je voor een combiketel of een soloketel?
Een combiketel is het meest gekozen type cv-ketel, omdat deze met één installatie al je water kan opwarmen, zowel je kraanwater als het water voor je centrale verwarming. Hierdoor bespaar je niet alleen op ruimte (één ketel neemt minder plek in beslag dan twee), maar ook op onderhoudskosten. De cv-ketel mag echter niet meer dan 10 meter van de warmwaterkraan in kwestie staan, omdat er anders tijdens het transport van het warme water te veel warmte verloren gaat.

De Comfort Waarde, oftewel het CW-label
Naast het soort ketel en de functie van de ketel vind je op nieuwe cv-ketels ook het label Comfort Warm water (CW). Dit label is belangrijk als je de juiste ketel wilt vinden voor de mate van warm water jouw huishouden verbruikt. Er zijn vaak vier waarden, namelijk CW3, CW4, CW5 en CW6 die corresponderen met het aantal liters water dat de cv-ketel per minuut kan opwarmen. Ook kan dit het verschil maken tussen of je bijvoorbeeld het warme water in de keuken kunt gebruiken terwijl er iemand staat te douchen. Een ketel met een CW-waarde van 3 kan 11,5 liter water per minuut opwarmen en een ketel met een CW-6 label kan bijna 24 liter water per minuut opwarmen. De andere labels vallen hier tussenin. Het is dus van belang dat je kijkt naar het watergebruik van jouw huishouden en dat je zo bepaalt welke CW-waarde geschikt is voor jou.

Stapsgewijs de juiste ketel kiezen
Als je de ketel wilt vinden die het beste aansluit bij jouw huishouden, dan moet je dus ten eerste beslissen of je een combiketel wilt of een soloketel. Deze keuze wordt bepaald door welke installatie je op dit moment hebt, wat je van je ketel verwacht en hoeveel ruimte je hebt. Daarna kies je het soort ketel; een hr-ketel (hr-100, hr-104 of hr-107) of een hre-ketel. Als laatste neem je het jaarlijkse watergebruik van jouw huishouden en bepaal je aan de hand van die informatie wat de CW-waarde van je cv-ketel moet zijn. Als je dit weet, begin je met het zoeken van de juiste leverancier.

Hoe weet je dat je kwaliteit in huis haalt?
Er zijn veel merken cv-ketels en een verscheidenheid aan leveranciers die deze aanbieden. Als je een garantie wilt van de kwaliteit van de service die je kunt verwachten en de producten, kun je kijken naar de keurmerken die de leverancier heeft behaald. Bij cv-ketels is het SV-keurmerk interessant. Dit staat voor Schone Verbranding en cv-ketels met dit keurmerk produceren minder stikstofoxiden en zijn dus beter voor het milieu. Daarnaast is het OK CV-keurmerk erg belangrijk. Dit is een keurmerk voor installateurs van cv-ketels en staat voor kwaliteit, betrouwbaarheid, kennis en veiligheid. De installateurs worden hier regelmatig op getest en door iemand met dit keurmerk te kiezen, weet je zeker dat je ketel veilig geïnstalleerd wordt, zo zuinig mogelijk zal werken en ook regelmatig zal worden onderhouden.

De nazorg
Wat je ook niet moet vergeten is de nazorg. Een cv-ketel zou zeker 15 jaar moeten meegaan en langer als je hier goed voor zorgt. Goede leveranciers bieden je dan ook een onderhoudscontract aan en komen dan voor een vooraf bepaald bedrag elk jaar je ketel nakijken en schoonmaken. Een eenmalige onderhoudsbeurt kost ongeveer €80 en een contract tussen den €50 en €175 per jaar. De kosten lopen uiteen, omdat je kunt kiezen voor bijvoorbeeld een simpel onderhoudscontract, maar ook voor een all-in contract wat naast onderhoud ook reparaties dekt en een spoedservice voor als er snel iemand moet komen. Veel mensen kiezen voor een onderhoudscontract omdat ze er dan zelf geen omkijken meer naar hebben en het zeker is dat de ketel zo zuinig mogelijk werkt en zo lang mogelijk meegaat. Daarnaast is het verplicht om je garantie te kunnen behouden.

De garantie
Een andere doorslaggevende factor bij het bepalen van de leverancier voor je cv-ketel kan de garantieregeling zijn. Vaak is deze beter bij erkende leveranciers en deze kunnen natuurlijk onderling verschillen. De meest gangbare garantie is 6 maanden aflevergarantie met daarna nog 1,5 jaar garantie op het verwarmingstoestel. De warmtewisselaar wordt vaak gedekt door 10 jaar garantie. Hier zijn ook voorwaarden aan verbonden. Eén hiervan is dat je elk jaar onderhoud moet laten uitvoeren, of je garantie is niet meer geldig. De defecten kunnen alleen te maken hebben met fabricagefouten of problemen met het materiaal, en mogen niet het gevolg zijn van een fabricagefout, bijvoorbeeld.

De aankoop
De beste manier waarop je kunt beslissen welke leverancier jou de beste deal kan bieden is door het opvragen van offertes. Nadat je het type ketel hebt bepaald kun je een lijstje van leveranciers maken die je aanstaan. Dit doe je onder andere door naar de bovenstaande keurmerken te kijken, maar ook naar de vestigingsplaats of klantenrecensies. Als je er 6 hebt gevonden, kun je beginnen met het aanvragen van offertes. Je neemt contact op met deze leveranciers, geeft de informatie door van wat jij graag zou willen aanschaffen en zij kunnen in hun offertes aangeven hoeveel je er bij hun voor zou moeten betalen en wat je voor die prijs terugkrijgt. Denk hierbij niet alleen aan de kosten voor de ketel en de installatie ervan, maar ook aan de garantieregeling, de nazorg en eventuele extra uitgaven zoals voorrijkosten en afvoerkosten. Door deze op een rijtje te zetten en met elkaar te vergelijken kom je makkelijker tot de juiste deal en prijs-kwaliteit verhouding voor jouw situatie. Nu kun je de cv-ketel kopen, laten installeren en snel beginnen met besparen op je energierekening.

 

Offertes voor verwarming ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs